Info voor scholen

"Aandacht Werkt": aandachttraining voor kinderen op de basisschool

De methode "Aandacht Werkt" is ook heel geschikt om op basisscholen te geven. Gedurende 8 weken worden kinderen getraind in het leren aandachtig zijn.

Hoe gaat een training op school in zijn werk?

Voor zowel onder-, midden- als bovenbouw is er een handboek ontwikkeld.
Met behulp van het handboek, waarin alle oefeningen en het lesmateriaal overzichtelijk per les zijn gerangschikt, gaat de mindful teacher aan de slag. Er wordt gebruik gemaakt van prachtige, originele en fantasierijke beelden, zoals "het stilzitten van een kikker", "de pauzeknop" en de "spaghettitest". Mooie verhalen, afwisselende oefeningen. Een cd met alle oefeningen geeft de gelegenheid om ook tussendoor met kleine groepjes of individueel met leerlingen te werken (bijvoorbeeld voor een toets, bij spanning, bij heftige emoties). De oefeningen op de cd duren gemiddeld 5 minuten.

Duur van de training

Gedurende 8 weken worden de groepen op de basisschool getraind in het "leren aandachtig zijn". Per week een half uur op een vaste dag en vaste tijd gedurende de training. Daarnaast 10 minuten op de overige weekdagen. De rest van het jaar volstaan 5 minuten per dag.

Achtergrond

Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar aandachttraining in de afgelopen 30 jaar. Recent (2010) is onderzoek gedaan naar het effect van mindfulness bij jonge kinderen, aan de UvA te Amsterdam. Zowel bij kinderen als bij volwassenen zijn de effecten van aandachttraining:

De aandachttraining "Aandacht werkt" is ontwikkeld door Eline Snel, gecertificeerd mindfulnesstrainer. Zij voert de training ook regelmatig zelf uit waardoor een schat aan ervaring en expertise is ontstaan. Willy van Dijk, beleidsmedewerker KPOA (bestuur van 19 scholen in Amersfoort) en het samenwerkingsverband Weer Samen naar School (NIS), waaraan 69 scholen deelnemen, maakten de ontwikkeling mede mogelijk.

Nadere informatie
Heeft uw school interesse in de mindfulnesstraining "Aandacht Werkt"? Neemt u dan contact met mij op. U kunt mij inhuren als mindful teacher. Informeer ook naar de mogelijkheden voor een pilot-training op uw school.