Marca Hanegraaff

Marca Ik kwam in aanraking met mindfulness doordat ik regelmatig last had van "angst" voor dingen die zouden kunnen gebeuren. Zo had ik bijvoorbeeld slapeloze nachten voordat ik een optreden had. Ik piekerde over alles wat mis zou kunnen gaan: stel dat ik niet genoeg zou slapen, dan kon ik vast niet mooi genoeg zingen. En als ik niet mooi genoeg zou zingen, zouden de mensen in de zaal wel een oordeel over mij hebben.
Als ik dan eenmaal op het podium stond te zingen was ik inderdaad meer met het oordeel over mij van de luisteraars bezig, dan met de muziek.
Ook alledaagse dingen gaven mij een bepaalde manier van stress, waardoor ik teveel in mijn hoofd zat en niet goed in staat was dingen los te laten en gewoon in het "hier en nu" te leven.

Om hier iets aan te doen, heb ik onder andere een 8-weekse volwassentraining mindfulness gevolgd. Sindsdien ben ik "verkocht". Mindfulness stelt mij in staat om in het hier en nu te leven, minder te oordelen over mijzelf en anderen, mijn slapeloze nachten te laten verdwijnen, en met veel meer zelfvertrouwen muziek te maken in plaats van met het oordeel van de luisteraars bezig te zijn. Het betekende voor mij een bevrijding en werpt nog dagelijks zijn vruchten af.

Omdat ik veel en graag met kinderen werk, ontstond de wens om dat wat ik heb geleerd door middel van mindfulness, door te geven aan kinderen. Kinderen raken mij en ik vind het fijn om hen iets mee te geven waaraan zij de rest van hun leven iets zullen hebben.

Ik volgde de opleiding tot kindertrainer mindfulness volgens de methode "Aandacht Werkt" op de Academie voor Mindful Teaching van Eline Snel. Daarna volgde ik de nascholing tot jongerentrainer.

Naast het geven van kinder- en jongerentrainingen mindfulness heb ik een lespraktijk (Ekkanti Zang- en Muziekatelier) en treed ik zelf regelmatig op als klassiek geschoold sopraan (solistisch en in koorverband).

Ik ben aangesloten bij de V.V.M. (Vereniging Voor Mindfulness).

Het kikkerlogo is het keurmerk voor de AMT kindertrainers opgeleid aan de Academie voor Mindful Teaching.

Certificaat