Ervaringen

Reacties / uitspraken van kinderen die deelnamen aan een training:

"Bedankt voor de leuke en leerzame mindfulness-lessen. Ik heb er veel van geleerd. Het slapen gaat nu al beter!"

"Dit is echt een leuke cursus!"

T.: (over acceptatie van gevoelens): "Als er geen 'verdrietig' zou bestaan, bestond er ook geen 'blij', dus het is helemaal niet erg als er af en toe verdriet is. Want zo kun je ook meer van 'blij' genieten en anders was het maar saai."

"Ik heb de training ervaren als een fijne steun en vond dat je op een fijne manier ons dingen leerde. Ik voel minder onrust in mijn lijf en hoofd en kan beter omgaan met stress."

"Je hebt een hele fijne stem en je bent heel geduldig en heel rustig."

Reacties van ouders van kinderen die deelnamen aan een training:

"Heel veel dank voor de fijne mindfulnesslessen! S. heeft er veel aan en ze kan veel fijner en beter inslapen, heel waardevol!"

"Ik heb je als prettig ervaren, goed aansluitend bij O. die altijd met plezier naar je toe kwam. Boosheid duurt korter, O. is rustiger en let op ademhaling bij frustraties."

"Marca is een enthousiaste, betrokken, duidelijke en rustige trainer die mijn 12-jarige zoon goed kon laten ervaren wat mindfulness doet. Hij is rustiger geworden, minder angstig, slaapt beter en kan zich meer concentreren. Al na de vijfde bijeenkomst zei hij: "Dit werkt!". Bijna een jaar later doet hij nog steeds dagelijks een oefening voor het slapen gaan. Zowel de training als Marca zelf gaf hij een 9!"

"A. heeft gezien dat andere kinderen ook wel eens problemen of zwakheden hebben en dat ze dus eigenlijk heel normale dingen meemaakt en ervaart. Dit heeft haar kracht gegeven. Ze lijkt zich meer bewust te zijn van zichzelf en de rol die ze op zich kan nemen en kan zich ook beter uiten."

"Het was heel fijn om na elke les te lezen wat er gedaan was tijdens de les en wat er voor de volgende les gedaan kon worden. Dat was niet alleen heel praktisch, maar het was ook heel erg motiverend."

"J. gaat rustiger in bed liggen en schrijft nu een dagboekje voor het slapen gaan. Ze heeft meer focus met rekenen. Ze zit minder op de tijdfactor (ze wilde altijd alles als eerste af hebben) maar let nu meer op of alles goed is (nakijken)."

"Een van de belangrijkste dingen die we onze kinderen kunnen leren is terug te kunnen vallen op hun eigen innerlijke kracht in lastige situaties. Dat je best even "stil mag staan" en dat impulsiviteit en gejaagdheid minder effectief zijn om problemen het hoofd te bieden. Maar ook hoe het voelt om even gewoon jezelf te zijn, je lijf en geest éen geheel. Marca Hanegraaff brengt dit op een geweldige manier op de kinderen over. Ze heeft een enorme pedagogische ervaring ook als muziekpedagoge en ze straalt naast een enorme rust en vertrouwen ook veel enthousiasme uit. Elke week stroomde het groepje enthousiast binnen, ze gingen er met overduidelijk plezier naar toe. Dit was hun momentje van de week. Dankzij de training bij Marca kan mijn dochter veel beter over haar gevoelens praten omdat ze zich nu bewust is van het feit dat iedereen weleens die negatieve gevoelens heeft, dat dat oké is en dat die ook weer overgaan."

"R. had geen slaapproblemen, maar ze merkt nu dat als ze 's nachts wakker wordt en ze doet een oefening, ze sneller weer in slaap valt. Als ze overdag merkt dat ze zich niet kan concentreren, doet ze even de oefening van 'het lichtje van de aandacht op diverse plaatsen in je lichaam laten schijnen'. Dit helpt goed."

"Je kwam over als zeer betrokken, oprecht geïnteresseerd in het kind, planmatig en accuraat. J. heeft er veel aan gehad en ging iedere week met plezier naar de training."

"Dit heeft D. de afgelopen weken geleerd: 1. Zindelijk. 2. 's Nachts zonder luier 3. Zwembadje 7 gehaald. En zelf zegt D. ook nog het volgende geleerd te hebben: Leren stilzitten."

"Ik vind je een heel mooi mens. Ik vind je aanpak ook heel liefdevol met de intake vooraf. P. is dol op je. Ze kwam altijd zichtbaar rustiger terug. Ook door de tijd heen lijkt het of ze gezien heeft dat ze zelf invloed op de dingen heeft."

"Het lijkt of N. een groei heeft doorgemaakt in zijn incasseringsvermogen. Hij kan eerder relativeren en dingen zijn beter bespreekbaar. We kunnen samen over gevoelens praten en hij durft beter zijn eigen keuzes te maken en aan te geven. De persoonlijke aandacht heb ik als heel positief ervaren. Je bent op zoek gegaan om N. zoveel mogelijk op zijn gemak te stellen waardoor hij toch de training is blijven volgen en niet is afgehaakt."

"N. heeft een aantal ervaringen opgedaan die haar meer 'op aarde zetten' en ook zicht geven op haar eigen houding. Ze had al een voornemen om blijer en vriendelijker te zijn en dat kan ze nu meer handen en voeten geven."

"De maanden november en december verliepen aanmerkelijk rustiger dan vorig jaar, ondanks St. Maarten, Sinterklaas en Kerst. Ik denk dat de training hier wel mee te maken heeft gehad."